"Nu societatea în care trăim ne mântuieşte, ci felul în care trăim în ea... Adam piere în Rai, iar Lot se mântuieşte în Sodoma." - Sf. Ioan Gură de Aur

Mai presus de minuni e "aprinderea" inimii

>> miercuri, 18 martie 2009


"Doi dintre ucenicii lui Hristos calatoreau pe drumul Emausului. Insusi Hristos, in chiar ziua Invierii Sale, apropiindu-Se şi mergand impreuna cu ei i-a intrebat de ce sunt atât de tulburati. La randul lor, ei L-au intrebat daca nu cumva este singurul care nu stie ce s-a intamplat in Ierusalim. Ei I-au spus ca a fost acolo un mare prooroc pe care L-au ucis şi Care, apoi, ar fi inviat din morti, dar ei nu stiau ce sa creada. Atunci Hristos a inceput sa le deschida inimile şi sa le talcuiasca cele spuse in Vechiul Testament ca avea sa se intample cu Mesia.
In tot acest timp, ucenicii nu L-au recunoscut pentru ca El nu venise la ei cu semne şi minuni ca sa-i impresioneze. Mai tarziu, când au ajuns la Emaus, Hristos S-a facut ca merge mai departe şi ar fi plecat de la ei fără sa se lase recunoscut daca ei nu L-ar fi rugat – din simpla dragoste pentru un strain in nevoie – sa petreaca noaptea cu ei. In cele din urma, când a stat impreuna cu ei şi „a frant painea” asa cum o facuse la Cina cea de Taina, li s-au deschis ochii, au cunoscut ca este Insusi Hristos şi El S-a facut nevazut chiar in fata lor. Atunci au inceput sa spuna unul catre altul şi sa-si aminteasca cum ardeau inimile lor pe cale, tot timpul cat a fost cu ei, desi nu-L recunoscusera. Deci ceea ce i-a facut sa-L recunoasca până la urma a fost aceasta „aprindere a inimii” şi nu faptul ca S-a facut nevazut in fata lor, caci asa ceva pot face şi magicienii. Asadar, mai intai de toate, nu minunile Il dezvaluie omului pe Dumnezeu, ci ceva de la Dumnezeu care se reveleaza inimii pregatite pentru aceasta. Iata ce se intelege prin „aprinderea inimii” prin care cei doi ucenici au intrat in relatie cu Dumnezeu Cel intrupat.
-->
Aici vedem cum lucreaza asupra omului ceea ce numim noi „revelatie” sau „descoperire”: inima este miscata şi transformata de prezenta lui Dumnezeu, sau a cuiva care este plin de Duhul Sfant, sau doar de auzirea adevarului predicat despre El."


din "Descoperirea Lui Dumnezeu în inima omului" de Ieromonah Serafim Rose

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"Înfrânt nu eşti atunci când sângeri,
nici ochii când în lacrimi ţi-s.
Adevăratele înfrângeri,
sunt renunţările la vis."

Radu Gyr - Îndemn la luptă

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP