"Nu societatea în care trăim ne mântuieşte, ci felul în care trăim în ea... Adam piere în Rai, iar Lot se mântuieşte în Sodoma." - Sf. Ioan Gură de Aur

Rugăciunea

>> vineri, 1 mai 2009

" Prima treaptă este rugăciunea trupească, care constă în citirea de rugăciuni alcătuite de mai înainte. Omul are nevoie de răbdare, trudă şi sudoare, căci mintea se împrăştie şi inima nu încearcă nici un simţământ, nici o bucurie, pierindu-i dorinţa de a se ruga. Totuş, fără a ţine seamă de acest lucru, hotărăşte-ţi o rânduiala de rugăciune şi ţine-te de ea. Acesta este rugăciunea lucrătoare.


Treapta a doua este rugăciunea cugetării: mintea s-a desprins să se reculeagă în vremea rugăciunii şi se roagă cu luare aminte, fără risipiri. Mintea se concentrează cu totul asupra cuvintelor scrise şi le rosteşte ca şi cum ar fi cugetate de ea însăşi.

Treapta a treia este rugăciunea simţirii: inima se încălzeşte prin luare aminte şi ceea ce mai înainte era un simplu gând ajunge acum simţire. La început a fost un text duhovnicesc citit, apoi a devenit o cugetare duhovnicească, şi ceea ce a fost o simplă cerere prin cuvinte se transformă în simţire de absolută necesitate.

Cel care a trecut de prima treaptă - lucrătoare - şi de cea de-a doua treaptă - gânditoare - şi a ajuns la o adevărata simţire se va ruga fără cuvinte, căci Dumnezeu este un Dumnezeu al inimii."

Din cartea "Tinerii vremurilor de pe urmă - ultima şi adevărata răzvrătire". Sfântu Teofan Zâvorâtorul

"Un om se ruga si la inceput a crezut ca rugaciunea inseamna a spune ceva. Dar...a inceput sa stea tot mai mult tacut, pana cand, in cele din urma a inteles ca rugaciunea inseamna A ASCULTA."
- Sören Kierkegaard

"Cerul este plin de răspunsuri la rugăciuni pe care nimeni, niciodată, n-a avut curajul să le facă."
- Billy Graham

"Dacă mi-ar fi răspuns Dumnezeu la toate rugăciunile mele, nu ştiu unde aş fi fost acum."
-
C.S. Lewis

"Dacă ar fi cineva în stare să-i facă pe credincioşi să se roage, sub puterea lui Dumnezeu, ar deschide uşa celei mai mari treziri spirituale pe care a văzut-o vreodată acest pământ!..."
- Leonard Ravenhill

"Nu te mai stradui sa-i dai indicatii lui Dumnezeu, asteapta-te ca in rugaciune sa ti se spuna tie ce trebuie sa faci."
- John Bunyan

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"Înfrânt nu eşti atunci când sângeri,
nici ochii când în lacrimi ţi-s.
Adevăratele înfrângeri,
sunt renunţările la vis."

Radu Gyr - Îndemn la luptă

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP