"Nu societatea în care trăim ne mântuieşte, ci felul în care trăim în ea... Adam piere în Rai, iar Lot se mântuieşte în Sodoma." - Sf. Ioan Gură de Aur

Minte de gâscă?!

>> marți, 30 iunie 2009


1. Gâştele zboară în stoluri în forma de V. Când fiecare gâscă dă din aripi ea creează un curent ascendent ce susţine gâsca din spatele ei. Astfel stolul înaintează cu 71% mai repede decât dacă fiecare gâscă ar zbura singură.

2.. Când o gâscă iese accidental din formaţie, ea simte imediat rezistenţa curentului de aer şi de aceea revine imediat în stol.

3. Când gâsca din fruntea stolului oboseşte, ea nebeneficiind deloc de curentul ascendent, se retrage în mijlocul formaţiei pentru a se odihni şi o alta gâscă îi ia locul din faţă.

4. Gâştele din stol găgăie pentru a o încuraja pe cea din faţă să menţina viteza.

5. Când o gâscă se îmbolnăveşte sau este rănită, două gâşte din stol ies din formaţie şi zboară în jos după ea pentru a o ajuta şi proteja. Ele ramân cu gâsca bolnavă până când aceasta îşi revine sau moare şi îşi continuă apoi drumul cu un alt stol.

Morala: Dacă omul ar avea minte măcar cât o gâscă...

2 comentarii:

Miriam 30 iunie 2009 la 07:32  

Da. Superb exemplu ne dau necuvantatoarele! Auzisem despre acest coportament al gastelor in zbor. Ma bucur tare ca l/am gasit relatat cu amanunte.

Iată o altă întrebare care mă frământă: ,,Cât de importantă este privirea în relaţii?" Dacă ai un răspuns, te aştept aici cu mult dor în privire :)
http://psalmdedor.blogspot.com/2009/06/cat-de-importanta-este-privirea-in.html

Anonim 9 iulie 2009 la 15:37  

Nu stiu cât de adevărat este acest comportament. Probabil că aceste explicaţii sunt rezultatul unor îndelungi monitorizări asupra acestei specii. Ştiu că ideea este alta,comparaţia cu specia umană.Exemplul de faţă este...grăitor. Cu atât mai grăitor este,cu cât acesta provine de la unele care nu grăiesc, ci ... gâgăiesc şi nu de puţine ori ( din punctul ăsta de vedere - al acestui comportament al lor ) aş fi vrut să fac parte din neamul gâgăiesc şi nu din a celor care grăiesc. Personal, cunosc un gâscan ( nu pe cel deja celebru prin atitudinea lui în teren )care, a luat-o razna din stol în picaj şi într-adevăr, niciuna/niciunul nu a venit după el. Dar cu siguranţă, acesta nici nu merita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"Înfrânt nu eşti atunci când sângeri,
nici ochii când în lacrimi ţi-s.
Adevăratele înfrângeri,
sunt renunţările la vis."

Radu Gyr - Îndemn la luptă

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP